Κατάδυση στο νησί των Καβείρων: Εκεί που Φύση και Ιστορία συναντώνται

Από τον Ηλία Αραβίδη

Σαμοθράκη: Το νησί του Βορείου Αιγαίου η ιστορία του οποίου χρονολογείται από τα προϊστορικά χρόνια

και έγινε παγκοσμίως γνωστή λόγω του αγάλματος της ακέφαλης Νίκης της Σαμοθράκης και των λεγόμενων Καβειρίων Μυστηρίων που τελούνταν στα χώματά της.

Οι πρώτοι κάτοικοι, αιολικής καταγωγής, εγκαταστάθηκαν στο νησί τον 7ο αιώνα π.Χ. Στη «Δήλο του Βορείου Αιγαίου», όπως ήταν γνωστή, λατρεύονταν μυστηριώδεις θεότητες τα μυστικά και άρρητα ονόματα των οποίων παρέμεναν άγνωστα στο ευρύ κοινό, το οποίο τους γνώριζε μόνο με το συλλογικό τους όνομα, Κάβειροι. Ο Στησίμβροτος και άλλοι υποστηρίζουν ότι τα Καβείρια Μυστήρια εισήχθησαν στην Ελλάδα από την Μικρά Ασία και ότι είναι μάλλον Φρυγικής ή Φοινικικής προέλευσης.

Σύμφωνα με τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, η ορεινή και ηφαιστειογενής Σαμοθράκη είχε αρχικά πολύ μεγαλύτερο μέγεθος, το οποίο τελικά μειώθηκε λόγω των γεωλογικών αναστατώσεων και κατακλυσμών που συνέβησαν την προϊστορική εποχή. Το όνομά της εικάζεται πως προέρχεται από την προελληνική λέξη «Σάμος»= ύψος που σήμαινε την «Υψηλή Θράκη». Σαν προϊστορικά ονόματα της νήσου αναφέρονται τα Σαόνησος, Σάος, Ηλεκτρίς, Δαρδανία, Αιθονία, Λευκωσία, Λευκωνία και Μελίτη. Το όρος Σάος, είναι το υψηλότερο του νησιού με κορυφή το Φεγγάρι (1700 μέτρα).

Η Παλαιάπολη ήταν στην αρχαιότητα το σημαντικότερο κέντρο του νησιού. Κυβερνούνταν από βασιλιά και έκοβε δικό της αργυρό νόμισμα. Είχε προστάτιδα της πόλης την θεά Αθηνά. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα αποτελούσε τόπο εξορίας και δεχόταν πειρατικές επιδρομές από Σλάβους, Σαρακηνούς και άλλους. Για λόγους προστασίας, λοιπόν, χτίστηκαν το κάστρο της Χώρας καθώς και οι πύργοι-βίγλες στην Παλαιάπολη και το Φονιά. Το 1430 κατακτήθηκε από τους Γενουάτες Gattilusi και η κατάκτηση κράτησε μέχρι την επέλαση των Τούρκων που κυριάρχησαν στο νησί το 1479, με συνέπεια την σταδιακή μείωση του πληθυσμού, ο οποίος τον 17ο αιώνα έφτασε τους μόλις 800 κατοίκους.

Το 1863, σπασμένο σε πολλά κομμάτια, βρέθηκε στη Σαμοθράκη το άγαλμα της Θεάς Νίκης που φημολογείται πως ήταν προσφορά των Ροδίων προς το νησί έπειτα από νίκη σε ναυμαχία, ενώ μια άλλη εκδοχή είναι ότι το γλυπτό ήταν αφιέρωμα του Μακεδόνα Στρατηγού Δημητρίου του Πολιορκητή μετά από νικηφόρα ναυμαχία στην Κύπρο. Το άγαλμα μεταφέρθηκε στο μουσείο του Λούβρου το 1884. Είναι μία από τις τρείς «Νίκες» που βρέθηκαν. Οι άλλες δύο εκτίθενται η μεν πρώτη, που αποτελεί ρωμαϊκό αντίγραφο και το βρήκαν Αυστριακοί αρχαιολόγοι, στο μουσείο «Kunsthistorisches Museum» της Βιέννης και η δεύτερη, που βρέθηκε από την αμερικανική αποστολή του Karl Lehmann και της Phyllis Williams-Lehmann το 1949, στο αρχαιολογικό μουσείο της Σαμοθράκης.

Προσωπικότητες που κατάγονται από τη Σαμοθράκη είναι ο Αρίσταρχος ο Σαμοθράξ (215-144 π.Χ) και ο Νικόλαος Φαρδύς (1854-1901 μ.Χ). Ο Αρίσταρχος ήταν μαθητής του Αριστοφάνη και διετέλεσε διευθυντής της μεγάλης Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης. Κατέγραψε και ανέλυσε τα ομηρικά έπη με γνώμονα την ποιητική ενότητα. Ο Νικόλαος Φαρδύς, λόγιος και γιατρός, υπέρμαχος της κατάργησης του Πολυτονικού προς χάριν της διευκόλυνσης της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από τον απλό κόσμο, ήταν γνώστης της εκκλησιαστικής μουσικής και ασχολήθηκε με τα κοινά είτε ως Δήμαρχος είτε ως Αρχιερατικός επίτροπος και πρακτικογράφος.

Στις 4 Μαϊου του 2008 εγκαινιάστηκε το Στασίδι του Αποστόλου Παύλου στο 7ο χιλιόμετρο του δρόμου Καμαριώτισσας – Θερμών. Κατασκευάστηκε προς τιμήν του μεγάλου Αποστόλου, ο οποίος επισκέφτηκε το νησί το 49 μ.Χ και διανυκτέρευσε πρίν αναχωρήσει την άλλη μέρα για το λιμάνι της Καβάλας από την Παλαιόπολη.

Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια είναι και η εύρεση της εικόνας της Παναγίας της Καμαριώτισσας από Σαμοθρακίτες ψαράδες την Πέμπτη μέρα της Διακαινησίμου, προς τιμήν της οποίας χτίστηκε εξωκλήσι και τελείται πανήγυρις όπου συμμετέχει όλος ο λαός του νησιού στη γιορτή που είναι πασίγνωστη με το όνομα «Το πανηγύρι της Καμαριώτισσας».

Η φυσική ομορφιά του τοπίου δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Ο ποταμός Φονιάς, που κυλάει στην περιοχή της Άνω Μεριάς, σχηματίζει στο πέρασμα του βάθρες (μικρές λίμνες) και καταρράκτες αποτελώντας τον τόπο προορισμού εκατοντάδων οικοτουριστών, οι οποίοι απολαμβάνουν το τοπίο και τα δροσερά νερά του. Πηγάζει από τις κορυφές του όρους Σάος και εκβάλει στα βορειοανατολικά της Σαμοθράκης, στο Θρακικό Πέλαγος. Η προέλευση της ονομασίας του δεν έχει διευκρινιστεί. Εικάζεται πως προέρχεται από κάποιον θάνατο που είχε συμβεί λόγω των ορμητικών νερών του, ενώ κάποιες άλλες μαρτυρίες αναφέρουν πως πήρε το όνομά του εξαιτίας κάποιου φόνου που έλαβε χώρα στον μεσαιωνικό πύργο στις εκβολές του ποταμού. Το 2016 μετά από 3 χρόνια αγωνίας και σκληρής δουλειάς, γεννήθηκε η πρώτη μπύρα της Μικροζυθοποιίας Σαμοθράκης, η οποία πήρε το όνομα του εμβληματικού αυτού ποταμού.

Όπως και να έχει, η Σαμοθράκη είναι ο ιδανικότερος προορισμός διακοπών για όσους αναζητούν την απόλυτη χαλάρωση από τους αλματώδεις ρυθμούς της καθημερινότητας και την μέθεξη με τη Φύση και τον Πολιτισμό. Ίσως αυτό είναι που κάνει τη Σαμοθράκη σύμβολο της συνάντησης ανθρώπου και Ιστορίας, συνάντηση που αφήνει το ίχνος της σε κάθε επισκέπτη της, πολύ καιρό μετά την αναχώρηση από αυτήν.

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone