Σοκότρα. Το πιο παράξενο νησί στον κόσμο.

Από τη Μαρίνα Κωστοπούλου

Τελευταία μέρα του Γενάρη σήμερα κ επιτέλους ο χειμώνας αρχίζει να μας δείχνει το πιο φιλικό του πρόσωπο. Τη σημερινή λοιπόν μέρα που για κάποιους ίσως να είναι κουραστική, αγχωτική ή απλά βαρετή εγώ θέλω να σας ταξιδέψω σε τόπους μακρινούς και ανεξερεύνητους. Σε ένα μέρος που οι περισσότεροι από εμάς δε θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε ποτέ,

παρά μόνο με τη φαντασία μας. Μα καλά θα αναρωτηθείτε εύλογα «Υπάρχει πλέον σήμερα μέρος ανεξερεύνητο, άγνωστο στη μεγάλη πλειοψηφία των ταξιδιωτών και πλήρως ανέγγιχτο από τον τουρισμό;». Κι όμως, φίλοι μου, υπάρχει και το όνομα αυτού: Σοκότρα. Το «πιο παράξενο νησί του κόσμου», «το πλέον εξωγήινο τοπίο», «το νησί με το αίμα του δράκου» είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που το συνοδεύουν και είναι όλοι απόλυτα αληθινοί και δικαιολογημένοι.

Τι είναι η Σοκότρα και πού στο καλό βρίσκεται; Λοιπόν, η Σοκότρα είναι ένα σύμπλεγμα τεσσάρων νησιών στον Ινδικό ωκεανό και διοικητικά ανήκει στην Υεμένη. Όσο και να ψάξετε, δε θα το βρείτε σε κανένα τουριστικό οδηγό και κανένας τουριστικός πράκτορας δε θα σας το προτείνει. Πιστεύετε ότι υπερβάλω; Ρίξτε μια ματιά στο χάρτη και θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για έναν από τους πιο απομακρυσμένους προορισμούς στον κόσμο. Συχνά συγκρίνεται με τα νησιά Galapagos στη Ν. Αμερική λόγω της απίστευτης βιοποικιλότητας που διαθέτει. Το ένα τρίτο της χλωρίδας του νησιού δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του λεγόμενου δέντρου «Αίμα του Δράκου». Πρόκειται για ένα δέντρο που μοιάζει σαν μια τεράστια ομπρέλα (προσφέρει απίστευτη σκιά κ προστασία από τον καυτό ήλιο) και οφείλει το όνομά του σ’ ένα είδος κόκκινης ρητίνης που έχει και χρησιμοποιείται από τους ντόπιους για θεραπευτικούς λόγους.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών έχει θέσει το συγκεκριμένο νησί υπό την προστασία του ήδη από τη δεκαετία του 1990 με σκοπό τη διατήρηση της μοναδικής χλωρίδας και πανίδας και παράλληλα την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των ιθαγενών που στην πλειοψηφία τους είναι αλιείς και κτηνοτρόφοι. Μέρος του ντόποιου πληθυσμού μένει μέχρι και σήμερα σε σπηλιές στερούμενο ακόμη και τα βασικά αγαθά του σύγχρονου πολιτισμού.

Η Σοκότρα είναι ένα από τα μέρη του κόσμου που δε μοιάζει με τίποτε άλλο απ' όσα έχουμε δει. Μετά από όσα διαβάσατε πιστεύω θα συμφωνήσετε μαζί μου πως μια επίσκεψη εκεί (έστω και νοερά) ισοδυναμεί κυριολεκτικά με μεταφορά σε άλλο πλανήτη.

 

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone