Σήμερα είναι Blue Monday, η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου.

Από την Μαρίνα Κωστοπούλου

 

Η σημερινή μέρα 16η Ιανουαρίου 2017 είναι σύμφωνα με τον ψυχολόγο Κλιφ Άρναλ η πλέον καταθλιπτική και μελαγχολική ημέρα του χρόνου.

Ο Άρναλ διατύπωσε για πρώτη φορά τη θεωρία του το 2005 βάσει μίας εξίσωσης που στόχο είχε να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική μέρα όλης της χρονιάς. Κατέληξε ότι πρόκειται για την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου εξαιτίας του συνδυασμού των κακών (συνήθως) καιρικών συνθηκών που επικρατούν την περίοδο αυτή, της μελαγχολίας που ακολουθεί το τέλος των Χριστουγεννιάτικων διακοπών και των αισθημάτων ματαίωσης που αισθάνονται πολλοί άνθρωποι σχετικά με τους στόχους που έθεσαν για τη νέα χρονιά και η επίτευξη των οποίων φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα χρέη και τις οφειλές που η μεγάλη μερίδα του κόσμου έχει και το γεγονός ότι κλεινόμαστε στο σπίτι και δεν έχουμε την επιθυμία ή τη δυνατότητα να βγούμε και να είμαστε πιο δημιουργικοί και δραστήριοι.

Βέβαια πολλοί είναι οι επιστήμονες που δε συμφωνούν με τον κύριο Άρναλ θεωρώντας ότι οι ισχυρισμοί του είναι τελείως αυθαίρετοι και στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης και υποβάθρου. Όπως και να ΄χει, δε χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να διαπιστώσεις ότι η μέρα που μόλις ξεκίνησε δεν είναι και η πιο χαρούμενη και φωτεινή της ζωή σου. Κρύο, βροχή, νέο κύμα κακοκαιρίας από Τετάρτη σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, πρωινό , δύσκολο ξύπνημα, δουλειά και για τους μαθητές της πόλης μας επιστροφή στα θρανία μετά από τρεις εβδομάδες διακοπών. Φονικός συνδυασμός! Όπως πολύ εύστοχα ανέφερε η αγαπημένη μου Φωτεινή Ναούμ «Να γιατί πάντα βαριόμουν το Γενάρη. Είναι η Δευτέρα του χρόνου!».

Ας κλείσουμε ωστόσο το άρθρο με μια νότα αισιοδοξίας. Όλα (ή σχεδόν όλα) είναι στο χέρι μας. Ας κάνουμε την πιο βαρετή και μελαγχολική μέρα του χρόνου ζεστή και όμορφη. Ένα ωραίο γεύμα, λίγο κρασάκι και η παρουσία αγαπημένων προσώπων αρκούν για να βροντοφωνάξουμε: «Είναι Blue Monday και είμαι καλά!».

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone