Στο «φρένο» του κινήματος Slow down. Ανακαλύψτε το!

Έχουμε εγκλωβιστεί σε μια ζωή γεμάτη άγχος και τρέξιμο, χωρίς να έχουμε ιδέα πώς να ξεφύγουμε, πώς να ελαττώσουμε ταχύτητα και να μπορέσουμε να ζήσουμε λίγο πιο ποιοτικά.

Ένα παγκόσμιο κίνημα ήρθε να πατήσει φρένο σε όσους τρώνε γρήγορα, διαβάζουν φωτογραφικά, τρέχουν στους δρόμους, προσπαθούν να χωρέσουν τα πάντα σε μία ημέρα, κοιτούν γύρω τους, χωρίς όμως να βλέπουν. Σε εκείνους που αγχώνονται να κυνηγήσουν το μέλλον και ξεχνούν να ζήσουν το παρόν. Σε όσους και στις διακοπές τους ακόμα τρέχουν με «1000» Γρήγορες εικόνες, επιφανειακές και πρόσκαιρες εμπειρίες, θολές αναμνήσεις είναι αυτά που πολλές φορές μένουν από ένα ταξίδι τύπου μαζικού τουρισμού.

Για όλους αυτούς λοιπόν αναλαμβάνει δράση το κίνημα «slow down». «Όταν κάτι αξίζει να γίνει. αξίζει να γίνεται αργά», υποστηρίζει  ο Κρίστοφερ Ρίτσαρντς, ο εμπνευστής του κινήματος. Η φιλοσοφία του Slow Down προτείνει σεμινάρια γιόγκα, συναυλίες, αργούς περιπάτους, στιγμές χαλάρωσης και γεύματα… μπουκιά-μπουκιά.
Οργανώνουν διάφορες παρεμβάσεις που αποδεικνύουν πως για να ζεις ποιοτικά πρέπει να κατεβάσεις τις ταχύτητές σου.

Το κίνημα αυτό χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες:

Αργό φαγητό (Slow food)

Tο ελληνικό Slow Food ανήκει σ’ ένα παγκόσμιο δίκτυο, που αριθμεί 800 τοπικές οργανώσεις, με 80.000 μέλη σε 50 χώρες. Το κίνημα αυτό αποτελεί ενα ύμνο προς τους αργούς ρυθμούς ζωής και στην απόλαυση καλού ποιοτικού φαγητού. Σήμερα πολλά εστιατόρια φέρουν το έμβλημα του slow food. Τα φαγητά τους ετοιμάζονται εκείνη την στιγμή που παραγγέλεις, με όλη την απαιτούμενη τελετουργεία, χωρίς να υπάρχει τίποτα προψημένο.

Αργές πόλεις (Slow cities)

Τα μέλη του κινήματος οργανώνουν διάφορες παρεμβάσεις με ποδήλατα σε πόλεις, πολύ αργό περπάτημα μέσα σε πολύβουες πόλεις ενώ βεβαιώνουν πως όταν κάνουμε διάφορα πράγματα αργά, τα κάνουμε καλύτερα.

Αργός τουρισμός (Slow Tourism)

Αποτελεί στην ουσία μία αλλαγή από τα μαζικά τουριστικά πακέτα σε περισσότερο αυθεντικά ταξίδια. Ενα από τα καθοριστικά στοιχεία του αργού ταξιδιού είναι η ευκαιρία που έχει ο ταξιδιώτης να γίνει μέρος της τοπικής ζωής και να συνδεθεί με τον τόπο και τους ανθρώπους του. Ο αργός τουρισμός σημαίνει, επίσης, σύνδεση με τον τοπικό πολιτισμό. Ετσι, οι ταξιδιώτες μένουν σε ένα μέρος τουλάχιστον επί μία εβδομάδα.

Αργή μάθηση (Slow Education)

Το κίνημα υποστηρίζει ότι άθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό μάθησης και η εκπαίδευση που του προσφέρεται στο σχολείο, πρέπει να προσαρμόζεται στις δυνατότητες και ανάγκες. Μια λιγότερο αυστηρή εκπαίδευση που δίνει έμφαση την ποιότητα και όχι στην ποσότητα μπορεί να γίνει πολύ πιο εποικοδομιτική για το μαθητή. Σε ένα κόσμο όπου όλοι τρέχουν, το σχολείο οφείλει να ελαττώσει ταχύτητα και να προετοιμάσει τα παιδιά, ώστε να γίνουν καλλιεργημένοι άνθρωποι και όχι ρομπότς.

 

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone