Το κίνημα των Velonistas

Οι «Velonistas», όπως υποδηλώνει το όνομά τους, είναι οι ακτιβιστές της βελόνας που αγαπούν τη χειροτεχνία σε όλες τις

εκφράσεις της και τα χειροποίητα είδη, ενώ σημαντικό είναι και το φιλανθρωπικό τους έργο. Είναι οι Velonistas, που μετατρέπουν μια παραμελημένη τέχνη σε μόδα και διαδίδουν ξεχασμένα μυστικά.

Ποιοι είναι οι βελονίστας

Μια ομάδα που μετατρέπει τη χειροτεχνία το πλέξιμο με βελονάκι και βελόνες, κέντημα, patchwork, μακραμέ σε ακτιβισμό. Μια ζωντανή ομάδα που προσφέρει ένα δημιουργικό διάλειμμα από την καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις. Μια ομάδα που δεν γνωρίζει ηλικιακά όρια, αφού το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος είναι πάνω από 80 ετών και τα νεώτερα μέλη είναι 9 και 10 ετών.

Η Ρόζη ζει στην Αθήνα, και είναι ακτιβίστρια της βελόνας. Έπιασε για πρώτη φορά το βελονάκι στα 7, και τις βελόνες στα 18. Από τότε έχει πλέξει χιλιόμετρα πλεκτών, έχει μελετήσει όλη τη διεθνή βιβλιογραφία πάνω στο πλέξιμο και έχει πειραματιστεί με όλες τις γνωστές τεχνικές – αν κάποια διέφυγε, είναι έτοιμη να τη δοκιμάσει.

Όλα ξεκίνησαν το 2011 από το ελληνικό μπλογκ Velonistas, που δημιούργησε για να προσφέρει συμβουλές και ιδέες για τη χειροτεχνία. Σύντομα, ωστόσο, η ομάδα του μπλογκ είδε ότι οι συναντήσεις χειροτεχνίας γίνονταν μόδα στο εξωτερικό και αποφάσισε να συνδυάσει το θεωρητικό κομμάτι  με τις πιο διαδραστικές συναντήσεις. Έτσι, ξεκίνησε τις συναντήσεις τον Μάρτιο του 2012.

 Από τον Οκτώβριο του 2011 διδάσκει πλέξιμο με τις βελόνες και το βελονάκι στο ατελιέ της ΤΗΕΙΑ. Eίναι ενεργό μέλος της ελληνικής ομάδας Stitch ‘n Bitch.

Συναντήσεις

Οι συναντήσεις γίνονται μία φορά τον μήνα (Σάββατο, 12 με 3 το μεσημέρι) και ανακοινώνονται μία εβδομάδα νωρίτερα στον μπλογκ της ομάδας, καθώς και στη σελίδα της στο Facebook. Είναι ανοικτές, χωρίς δεσμευτική παρουσία και κόστος συμμετοχής - πέρα από ό,τι καταναλώσει κάθε μέλος στον χώρο που τους φιλοξενεί. Υπάρχουν, φυσικά, κάποια σταθερά στέκια, όπως το «Café Merlin» και το Black Duck, αλλά κατά διαστήματα η ομάδα συναντιέται και σε άλλα μέρη, όπως στο «Café Μύρτιλλο», στο Μουσείο Μέντη, στους Κύκλους Δημιουργικής Απασχόλησης, στην ΄Εκθεση Χειροτέχνικα, ή σε οποιοδήποτε χώρο έχει την υποδομή να τους φιλοξενήσει.

Κοινωνικό προφίλ
H ομάδα συνειδητοποίησε νωρίς ότι η τέχνη της θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, προσφέροντας στήριξη σε κόσμο που την έχει ανάγκη. Ξεκίνησε, λοιπόν, να στηρίζει το έργο της ομάδας εθελοντών «Τα Χαμόγελα, τα Χρώματα και το Ουράνιο Τόξο», η οποία οργανώνει δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά της Ογκολογικής Κλινικής «Ελπίδα», πλέκοντας, για παράδειγμα, λουλούδια, που στόλισαν τα δωμάτια των παιδιών.

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο: http://www.velonistas.gr/.

 

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone