Μαρία Χουρίδου: Η μηχανικός που συνδυάζει τη ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, με την luxury εμφάνιση

Από την Φυλλιώ Μάτσιου
Φωτογραφία: Τόνυ Μαργαρίτης

Η Μαρία Χουρίδου είναι μία επιτυχημένη και δημιουργική πολιτικός μηχανικός, που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης

με πολυετή εμπειρία στο χώρο και έχοντας στο ενεργητικό της πολλές μελέτες-κατασκευές. Ο ζήλος και η αγάπη για το επάγγελμά της είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά, που την κάνουν να ξεχωρίζει στον τομέα της κατασκευής και διακόσμησης. Μία επαγγελματίας με όραμα η οποία τολμά να συνδυάζει τη ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, με νότες luxury εμφάνισης. Η ομάδα του Thea Magazine συνάντησε την κα Χουρίδου στο νέο της γραφείο και συζήτησε μαζί της για το αντικείμενό της, τη μέχρι τώρα πορεία της, τους στόχους και τα όνειρά της, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη!

Ποιά είναι τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, κα Χουρίδου, που θεωρείτε ότι πρέπει να έχει ένας πολιτικός μηχανικός για να επιτύχει στο χώρο;
Πέραν της συνεχόμενης γνώσης του αντικειμένου που αφορά τη γνώση της πολεοδομικής νομοθεσίας, τη λειτουργική εσωτερική διαρρύθμιση στον σχεδιασμό ενός κτιρίου σύμφωνα με τον προσανατολισμό του, τις βασικές αρχές του feng shui και φυσικά την επιθυμία των ιδιοκτητών. Άρα σε 1η φάση είναι η λειτουργική και αρμονική εσωτερική διαρρύθμιση των χώρων της κατοικίας, στη συνέχεια η επιμέλεια της εξωτερικής όψης της και του περιβάλλοντα χώρου και τέλος η ορθή περάτωση της κατασκευής της που απαιτεί γνώση σε υλικά και κατασκευαστικές λεπτομέρειες, οι οποίες πάντα προκύπτουν και χρήζουν επίλυσης. Συνοψίζοντας, η υπομονή, το όραμα, η διαλλακτικότητα, η επικοινωνία, η εμπειρία, η γνώση και η πρόβλεψη είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται να οπλίσουν ένα μηχανικό για την ορθή και ομαλή περάτωση μιας εργασίας.

xouridou3


Η εμπειρία, η σωστή γνώση του αντικειμένου αλλά και η συνεχής τεχνολογική εξέλιξη είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ξεχωρίσει κάποιος στον κλάδο σας. Εσείς κα Χουρίδου που ειδικεύεστε στον κατασκευαστικό τομέα;
Είμαι Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός, Ενεργειακός Επιθεωρητής, Ελεγκτής Δόμησης καθώς και Εργολάβος Δημοσίων και ιδιωτικών έργων. Προσωπικά στο ενεργητικό μου έχω κατασκευάσει και ανακαινίσει πολλά διαφορετικής χρήσης κτίρια. Πέρα από ιδιωτικές απλές κατοικίες, ξενοδοχεία, καταφύγια, βιομηχανικά κτίρια, δημόσια κτίρια, πολυκέντρα, σχολεία και πολλά άλλα. Εάν μπορούσα να επιλέξω κάτι, είναι η δημιουργία – διακόσμηση – κατασκευή βιλών και luxury κατοικιών ή ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων τύπου bungalows που να προσφέρουν την πολυτέλεια, την άνεση και τη ζεστασιά στους ανθρώπους που φιλοξενούν. Πάντα όμως με γνώμονα και σεβασμό στα «θέλω» και στις ανάγκες του εκάστοτε ιδιοκτήτη και σύμφωνα με τις βασικές αρχές των ενεργειακών κανόνων του feng shui.

xouridou4
Ποιό θεωρείτε ότι είναι το κλειδί της επιτυχίας σας;
Η αγάπη μου για αυτό που κάνω, που εμπεριέχει πάθος, υπομονή, επικοινωνία, όραμα, αποφασιστικότητα, συνέπεια, ειλικρίνεια, σεβασμό και δυναμισμό μέχρι την ολοκλήρωση του στόχου. Κάθε έργο – κατασκευή είναι ένας στόχος για μένα, που το έχω πρωτίστως σκεφτεί και υλοποιήσει στο μυαλό μου, οπότε δεν μένει παρά να το κάνω πράξη, απολαμβάνοντας μαχόμενη την κάθε στιγμή και αντιμετωπίζοντας το κάθε στάδιο ένα – ένα.

xouridou5
Σε ποιο βαθμό μας επηρεάζουν τα κτίρια; Διαμορφώνουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων;
Τα κτίρια αντιπροσωπεύουν τον άνθρωπο που θα διαμείνει σε αυτά. Το ύφος τους, η διακόσμηση, η λειτουργικότητα και η ενέργεια τους προσδίδουν στοιχεία του χαρακτήρα του ατόμου που διαμένει σε αυτά. Όταν ένας άνθρωπος, αποφασίσει να χτίσει ένα σπίτι οι επιλογές του θα καθορίσουν την άνεση του μέσα σε αυτό, δηλαδή τον τρόπο ζωής του στην καθημερινότητα του. Τα κτίρια επηρεάζουν σε πολλούς παράγοντες την συμπεριφορά του ανθρώπου. Σκεφτείτε πως θα νοιώσετε όταν μπείτε σαν επισκέπτες σε έναν χώρο που προσφέρει μια άνετη, χαλαρή, φιλόξενη, ζεστή ατμόσφαιρα με luxury εμφάνιση και πολυτέλεια. Δεν θα το απολαμβάνατε;

xouridou6
Υπάρχει έντονος ανταγωνισμός στο χώρο;
Δεν έχω νιώσει στη μέχρι τώρα πορεία μου ανταγωνιστικότητα, πέραν των δημοπρασιών που συμμετείχα για δημόσια έργα τα οποία προϋποθέτουν την μεγαλύτερη έκπτωση προκειμένου να γίνεις ανάδοχος του έργου. Θεωρώ ότι όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, το απελευθερώνεις με όλη την καλή σου ενέργεια και υλοποιείται. Άλλωστε για κάθε εργασία απαιτείται συνεργασία από πολλούς μηχανικούς, συνεργάτες, μάστορες κτλ. Επιλέγω συνεργάτες μηχανικούς με τους οποίους συνάδουν οι απόψεις μας και ο τρόπος διαχείρισης των εργασιών μας, έτσι ώστε να ολοκληρώνεται ομαλά και με μια ευχάριστη ροή η συνεργασία, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση σε όλες τις κατασκευές και τις μελέτες. Υπήρξαν πολλές φορές που πήρα και έδωσα τα φώτα μου σε πολλούς συναδέλφους τους οποίους σέβομαι και εκτιμώ! Και πραγματικά νιώθω μεγάλη χαρά γιατί ποτέ δεν εισέπραξα από τους μέχρι και σήμερα συναδέλφους μου ανταγωνιστικότητα ούτε και άσχημη συμπεριφορά. Νιώθω ευγνώμων για αυτό.

xouridou7
Πως βλέπετε τον εαυτό σας σε μερικά χρόνια; Ποιοί είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;
Το όραμά μου είναι να κατασκευάζω και να διακοσμώ luxury κατοικίες και ξενοδοχεία όπως σας προείπα, και να προσφέρω απλόχερα την ικανοποίηση σε κάθε επιθυμία των πελατών μου. Θα ήθελα να περάσω πλέον στην υλοποίηση καινούργιων κτιρίων, προτιμώ τις σύμμεικτες μεταλλικές κατασκευές και είναι κάτι που θα προτείνω στους μελλοντικούς μου πελάτες εφόσον το επιθυμούν και οι ίδιοι. Μου αρέσει πολύ η ανακαίνιση και η τροποποίηση παλαιών κατοικιών και θέλω να αναλαμβάνω μέχρι και τον σχεδιασμό των επίπλων σ΄ αυτές, μου αρέσει να τις μεταλλάσω και να βλέπω το πριν και το μετά. Φαντάζει σαν παιχνίδι για μένα, που αγωνιώ να δω το αποτέλεσμα της φαντασίας μου, να παίρνει μορφή και να υλοποιείται.

Ειρήνης 36 / Αλεξανδρούπολη / Τηλ.: 2551553489 / Κιν.: 6945399944

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone