Γιάννης Ζαμπούκης: Είμαι δήμαρχος όλων των συνδημοτών μου και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμo

Από τον Παναγιώτη Πολίτη // Φωτογραφία: Αντώνης Κεκιδάκης

Το Thea Magazine και ο Παναγιώτης Πολίτης είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν το νέο δήμαρχο του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη, ο

οποίος παραχώρησε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης.
Ιδιαίτερα φιλικός και με χιούμορ μας υποδέχτηκε στο γραφείο του και αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά. Ανέλυσε φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των δημοτών, καθώς και την επίτευξη των επόμενων στόχων που θα υλοποιηθούν μόνο με ενότητα και συνεργασία.

dim1

Έχετε συνηθίσει το «Δήμαρχος»;
Για να είμαι ειλικρινής δεν το έχω συνηθίσει ακόμη.
Νομίζω όμως ότι ο τίτλος δεν είναι το σημαντικό, αλλά το πόσο καλός είσαι σε αυτό που σου δόθηκε η εντολή να κάνεις.
Ακόμα παραμένω ο Γιάννης.
Το να αποκαλούν έναν δήμαρχο με το μικρό του όνομα, δεν είναι κακό, αντιθέτως μάλιστα.
Μακάρι να μην γνωρίζουν ούτε το όνομα μου, ούτε πως είμαι, αρκεί να γνωρίζουν και να απολαμβάνουν το έργο μας.


Πώς αισθάνεται ένας άνθρωπος που δεν είχε σχέση με την πολιτική, να γίνεται δήμαρχος;
Ούτε ήμουν, ούτε είμαι πολιτικός.
Η ζωή με ενδιέφερε πάντα και με ενδιαφέρει. Η ζωή είναι πολιτική από την πρώτη καλημέρα της μέρας, από το τρόπο που ζεις, που μιλάς, που συμπεριφέρεσαι. Το να σε επιλέξουν οι συμπολίτες σου να τους εκπροσωπείς και μάλιστα να διοικήσεις την πόλη τους, την καθημερινότητα τους, είναι η μεγαλύτερη των μεγαλυτέρων, τιμή και ευθύνη. Από την ώρα που αποφάσισα να εκτεθώ και να γίνω Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, θέλω μαζί να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αυτό που μας αξίζει. Γιατί μας αξίζουν και πολλά και ωραία πράγματα. Στόχος μου είναι να ενώσω όλους τους καλοπροαίρετους που βάζουν την αγάπη τους για τον τόπο μας πάνω από όλα.


Ποιες ήταν οι προτεραιότητες σας, με τις οποίες ασχοληθήκατε τις πρώτες 100 μέρες της θητείας σας; Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;
Πρώτα ζητήσαμε να ενημερωθούμε γι αυτό που παραλαμβάνουμε. Είναι σημαντικό αλλά όχι το πιο σημαντικό.
Αξία δεν έχει τι παραλαμβάνεις, αλλά τι θα παραδώσεις. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.
Οι προτεραιότητες είναι να συστηθούμε με τους συνεργάτες μας στον δήμο και εν συνεχεία με τους δημότες.
Η οργάνωση της καθαριότητας και ο επανασχεδιασμός της προσβασιμότητας βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας. Οι Δημότες έχουν βαρεθεί να ακούν για έργα υπερπαραγωγές, σε μια γλώσσα ξένη στους περισσότερους, που μένουν στα χαρτιά και στα δελτία τύπου. Έγιναν μελέτες επί μελετών, πουλήθηκαν επικοινωνιακά, διαψεύστηκαν και στο τέλος έμεινε η γεύση της απογοήτευσης.
Ο σχεδιασμός μας έγινε πριν τις εκλογές. Έχουμε παρουσιάσει τις προτεραιότητές μας. Τώρα είμαστε στην κοστολόγηση και στα χρονοδιαγράμματα.
Κομβικό σημείο για τη νέα διοίκηση και προσωπικός μου στόχος, είναι να υλοποιήσουμε την ψηφιακή μετάβαση της Αλεξανδρούπολης! Να την καταστήσουμε «έξυπνη πόλη» (smart city). Αυτό είναι και το δικό μου όραμα! Ένας Δήμος που μετεξελίσσεται μέσα στην Ευρώπη με στόχους ευρύτερους και του Ελλαδικού χώρου. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος. Ήδη μπαίνουν οι μικρότεροι που συνεπικουρούν το μεγαλύτερο και νομίζω πως στον απολογισμό μας, θα μιλάμε για ένα Δήμο πολύ μεγαλύτερο, πολύ ομορφότερο, πολύ πιο λειτουργικό.

dim2

Στις περισσότερες πόλεις του εξωτερικού η ψηφιακή εποχή είναι ήδη παρούσα. Στον δικό σας Δήμο πώς θα επιχειρήσετε να εντάξετε τη σύγχρονη τεχνολογία στην καθημερινότητα, ώστε να διευκολύνετε τη ζωή των συνδημοτών σας;
Δεν θα μείνουμε πίσω. Αγκαλιάζουμε τις νέες τεχνολογίες και κάνουμε θαρραλέα βήματα για να εισαχθούν στην καθημερινότητα μας. Έρχονται ο έξυπνος φωτισμός, η ψηφιακή διαχείριση των χώρων στάθμευσης, η διαδραστική επικοινωνία και η εξυπηρέτηση των πολιτών με σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές, η νέα χρηστική διαδικτυακή πύλη με αμέτρητες δυνατότητες. Μέσω της τεχνολογίας στοχεύουμε στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας, ώστε να μπει ο Δήμος μέσα στο σπίτι του Δημότη.

Τι σας έχει αλλάξει ως άνθρωπο μέχρι στιγμής, αν έχετε αλλάξει σε κάτι;
Νομίζω ότι έχω αποκτήσει πλέον υπομονή που δεν είχα και έχω μάθει να ακούω ακόμη περισσότερο. Θεωρώ τις συγκρούσεις μη αποτελεσματικές. Τις είχα στην δικηγορία αναγκαστικά λόγω βιοπορισμού, τώρα μου είναι αφόρητες. Δεν απαντώ σε ύβρεις, δεν τσακώνομαι, δεν δίνω συνέχεια σε πράγματα που ενοχλούν. Είναι συνειδητή επιλογή. Είναι θέμα καλού γούστου!


Ποια η σχέση σας με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους;
Σέβομαι όλες τις παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους. Στόχος μας είναι στο τέλος της τετραετίας να έχουμε μία καλύτερη πόλη. Λάβαμε την πολιτική εντολή να διοικήσουμε τον Δήμο, με μια ομάδα άξιων συμπολιτών μας, που διαθέτουν όρεξη για προσφορά και δουλειά.
Προχωράμε με αυτοδιοικητικά κριτήρια, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες. Για το λόγο αυτό αξιοποιώ δημοτικούς συμβούλους και από άλλες παρατάξεις. Επιθυμώ και επιδιώκω να υπάρχει συνεργασία και σύνθεση σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο δημοτικό συμβούλιο. Οι δύσκολοι και γεροί αντίπαλοι είναι οι καλύτεροι προπονητές μας.
Είμαι υπέρμαχος της ουσιαστικής και όχι της στείρας αντιπολίτευσης. Ακούω την καλοπροαίρετη κριτική, τις προτάσεις όλων και διορθώνομαι.
Είμαι δήμαρχος όλων των συνδημοτών μου και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο.


Πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει καλύτερη η καθημερινότητα των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης;
Ναι το πιστεύω. Θεωρώ εφικτό να μπορέσουμε να ζήσουμε όλοι οι κάτοικοι με καλύτερες συνθήκες σε όλα τα επίπεδα. Προφανώς δεν υπάρχει το μαγικό ραβδί του Χάρι Πότερ. Να είστε βέβαιοι όμως ότι τηρώ τις υποσχέσεις μου, κάτι που θα φανεί και στην πορεία. Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι θα λυθούν όλα και άμεσα. Εξάλλου δεν με εκφράζει να υπόσχομαι πράγματα ανέφικτα. Η σύγχρονη διοίκηση, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να λέει την αλήθεια και να πάψει την παθογένεια του παρελθόντος που υπόσχονταν τα πάντα στους πάντες. Επιθυμία μου είναι οι συμπολίτες μου να πιστέψουν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Αναζητούνται νέα όρια και νέα όνειρα! Τα παλιά ξεπεράστηκαν, ξεμπερδέψαμε!

dim3

Συνεργατικότητα και ομαδική εργασία. Ποια η σχέση σας με τους συνεργάτες σας;
Είμαστε μια ομάδα νέων ανθρώπων και νέων αυτοδιοικητικών. Δεν φοβόμαστε τις προκλήσεις των καιρών αλλά ούτε και τους κακόβουλους. Μπορεί να μην τα ξέρουμε όλα, είμαστε όμως ορεξάτοι και διατεθειμένοι να τα μάθουμε. Μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Μαθαίνοντας από τα λάθη «άλλων», δίνουμε ο ένας το χέρι στον άλλο και αντί να περπατάμε χώρια, προχωράμε όλοι μαζί.


Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ήρωας;
Δεν είχα ποτέ κάποιον… αλλά λόγω των ημερών θα έλεγα ο ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ, γιατί μόνο παράγει, και αυτό που παράγει είναι εξωτερικό έργο σε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, μοιράζει χαρά ιδίως σε παιδιά, και η σκέψη του δημιουργεί μια προσμονή όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Ο Άη βασίλης είναι ένας ήρωας με θετικό πρόσημο στις καρδιές μικρών – μεγάλων.

dim4
Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη σπατάλη;
Την σπατάλη χρόνου γενικά, γιατί ο χρόνος είναι τύχη…


Ποιος θα ήταν για σας ο ιδανικός τόπος για να ζήσετε;
Ένας τόπος που να χωράει τα όνειρα των κατοίκων του.


Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια;
Σε εκείνα που γίνονται χωρίς σκοπιμότητα, χωρίς, δηλαδή, να έχουν προηγηθεί υπολογισμοί, δεύτερες και τρίτες σκέψεις.


Τι αντιπαθείτε περισσότερο στους άλλους;
Την έλλειψη μέτρου.


Σε ποιες περιπτώσεις λέτε ψέματα;
Έχω ένα θέμα με τα ψέματα. Δεν τα συνηθίζω, όπως καλά γνωρίζουν οι φίλοι μου. Όσες φορές είπα τα βρήκα μπροστά μου. Έπαθα και έμαθα.


Ευχαριστώ για τον χρόνο σας, το τελευταίο σχόλιο δικό σας.
Τι άλλο, πέρα από ευχές για τα Χριστούγεννα.
Ευχαριστώ για τις πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και τη δυνατότητα που μου δώσατε να τοποθετηθώ για τα σημαντικά θέματα.
Θέλω, μέσα από το βήμα που μου δίνετε, να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του Δήμου, καθώς και τους συνεργάτες μου, αιρετούς και μη, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν ώστε, παρά τις αντίξοες συνθήκες, να παράγουν σημαντικό έργο.

 

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone