Κωνσταντίνος Γκοτσίδης: Xρειαζόμαστε έναν δήμαρχο οραματιστή που θα ξέρει ταυτόχρονα να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις υποθέσεις του Δήμου

Από τον Παναγιώτη Πολίτη

Στο γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνου Γκοτσίδη στο Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης βρέθηκε

η ομάδα του Thea Magazine λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Φιλόξενος, με χιούμορ και ιδιαίτερα φιλικός μοιράστηκε μαζί μας όλα όσα ονειρεύεται για τον δήμο Αλεξανδρούπολης,  έκανε έναν απολογισμό για τη μέχρι τώρα θητεία του και δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο Βαγγέλης Λαμπάκης είναι η προσωπικότητα που τον ενέπνευσε να ασχοληθεί με τα κοινά.

gotsidis1

 

Κύριε Γκοτσίδη για ακόμη μία φορά κατεβαίνετε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Πόλη και Πολίτες του Βαγγέλη Λαμπάκη. Με το σύνθημα #synexizoyme ζητάτε την ψήφο των δημοτών της Αλεξανδρούπολης. Τι νέο έχετε να προτείνετε που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα;

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σήμερα, στη φτωχοποιημένη Ελλάδα του 2019 όπου τίποτα δεν είναι εύκολο και για όλα απαιτείται πολύς κόπος και χρόνος, το πόσο άμεσα μπορεί να υλοποιηθεί κάτι, δυστυχώς δεν εξαρτάται πάντα από τη δημοτική αρχή. Αυτό που σε κάθε περίπτωση πρέπει να κάνει ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή, είναι να σχεδιάζουν σωστά και να προβαίνουν εγκαίρως στις ενέργειες που τους αναλογούν ώστε να ελαχιστοποιείται ο χρόνος υλοποίησης ενός έργου. Σας θυμίζω την υπόθεση του Σφαγείου, η οποία είχε αίσιο τέλος και τώρα «τρέχει» ο διαγωνισμός για την υλοποίησή του. Μια υπόθεση για την οποία αυτή η δημοτική αρχή και προσωπικά ο δήμαρχος, όχι μόνον έκανε αυτό που έπρεπε στο χρόνο που έπρεπε, αλλά υπερέβαλε εαυτόν. Ο μόνος που δεν οφείλει να απολογηθεί για ολιγωρία και καθυστέρηση, είναι ο δήμαρχος κι αυτό είναι ξεκάθαρο σε οποιονδήποτε γνωρίζει στοιχειωδώς την υπόθεση και δεν καιροσκοπεί κάνοντας φθηνή αντιπολίτευση. Ως εκ τούτου, ενδεικτικά, δράσεις που σκέφτομαι αλλά περιλαμβάνονται και στο πρόγραμμά μας και μπορούν να υλοποιηθούν σχετικά σύντομα – λαμβάνοντας υπόψη μας τη συνήθη πρακτική – είναι:

  • Καταρχάς πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητες του κολυμβητηρίου μας – ενός από τα καλύτερα στην Ευρώπη σήμερα – για να προσελκύσουμε μεγάλες διοργανώσεις, όπως έγινε πρόσφατα με τη συγχρονισμένη κολύμβηση, με στόχο την ενίσχυση του ρεύματος του αθλητικού τουρισμού.
  • Μετά την απόκτηση κυριότητας επί της δυτικής χερσαίας ζώνης του Λιμένα, που όπως φαίνεται θα συμβεί σύντομα, προχωράμε στη δημιουργία Δημοτικού Πάρκινγκ με 24ωρη λειτουργία.
  • Προτεραιότητα επίσης είναι και η προμήθεια Ηλεκτρονικού Συστήματος «Έξυπνων Εφαρμογών» για τον έλεγχο πολλών λειτουργιών όπως η ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο, η αποκομιδή των απορριμμάτων, η εποπτεία των φρεατίων αποχέτευσης, η διαχείριση του φωτισμού, η πρόγνωση του καιρού, η λειτουργία συστήματος WiFi, η χρήση εφαρμογών από τους δημότες μέσω των κινητών τηλεφώνων προς εξυπηρέτησή τους, αλλά και προμήθεια πλήρους συστήματος έξυπνων καμερών για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, ώστε να υπάρχει η εικόνα μιας «Έξυπνης Πόλης».
  • Η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτηρίων και υποδομών είναι κάτι που επίσης μπορεί να συμβεί με γρήγορους ρυθμούς, καθώς ο Δήμος Αλεξανδρούπολης πρωτοπορεί στα ενεργειακά και διαθέτει τεράστια εμπειρία στην άντληση πόρων από τα σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα.

 

gotsidis2

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένας δήμαρχος κ. Γκοτσίδη; Θέλουμε κάποιον ηγέτη για να δώσει όραμα στους πολίτες του Δήμου Αλεξανδρούπολης ή κάποιον που θα ξέρει να διαχειρίζεται σωστά τις υποθέσεις του Δήμου;

Ο Βαγγέλης Λαμπάκης είναι η προσωπικότητα που με ενέπνευσε να ασχοληθώ με τα κοινά και αν δεν υπήρχε ο ίδιος, το πιθανότερο ήταν ότι αυτό δε θα συνέβαινε ποτέ. Μετά λοιπόν από αυτά τα πέντε χρόνια, μπορώ να πω ότι δεν είμαι πια ο ίδιος άνθρωπος και πλέον ενστερνίζομαι απόλυτα αυτό που συνηθίζει να λέει ο δήμαρχος, ότι δηλαδή η τοπική αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού είναι έρωτας. Είναι λοιπόν ο άνθρωπος αυτός, που με το πάθος, το πείσμα, το όραμά του, τη δυναμική του προσωπικότητα, τη διεκδικητικότητα, τη μαχητικότητα την αστείρευτη αγάπη του για τον τόπο και την καθημερινή αγωνία του να δημιουργήσει προϋποθέσεις καλύτερες για αυτόν τον Δήμο, κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του ανθρώπους και να πλαισιωθεί από μια συμπαγή ομάδα ικανών αυτοδιοικητικών, με γνώση κι εμπειρία, αλλά και νέων, με φρεσκάδα που μοιράζονται μαζί του τις ίδιες αξίες. Διαθέτει επιπλέον, μία ιδιαίτερη ικανότητα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου, αιρετών και υπηρεσιακών. Επίσης, κάθε δήμαρχος πρέπει να διαθέτει γνώση της λειτουργίας των δομών, διαδικασιών και λειτουργιών των Υπηρεσιών με τις οποίες θα συνδιαλλαγεί. ‘Όλα τα παραπάνω, θεωρώ ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένας δήμαρχος. Επιπλέον, ο Λαμπάκης έχει το κύρος του ισότιμου συνομιλητή όλων των εγχώριων και διεθνών θεσμικών παραγόντων. Θυμίζω ότι τα  τελευταία χρόνια, τον έχουν επισκεφτεί πολλοί Πρέσβεις ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων 2 φορές και ο Πρέσβης των ΗΠΑ.

Ασφαλώς χρειαζόμαστε έναν δήμαρχο οραματιστή που θα ξέρει ταυτόχρονα να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις υποθέσεις του Δήμου. Χρειαζόμαστε δηλαδή και τα δύο. Βέβαια, όραμα μπορεί να έχουν πολλοί…. το μεγάλο ζητούμενο είναι η εξεύρεση των πόρων για την υλοποίησή του, ιδιαίτερα σήμερα που ούτε τα χρήματα περισσεύουν αλλά ούτε και οι αντοχές των ανθρώπων. Σ’ αυτή την πρωτοφανή λοιπόν δυσμενή συγκυρία, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων Δήμων της χώρας σε όλους τους δείκτες, έχοντας αυτή τη στιγμή «στον αέρα» έργα ύψους περίπου 120.000.000 ευρώ + 55.000.000 τα ενεργειακά, δηλαδή περίπου 180.000.000 ευρώ. ΔΕΝ υπάρχει άλλος Δήμος στη χώρα – εξαιρουμένων των μητροπολιτικών Δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης – με τέτοιες επιδόσεις. Αυτό αποδεικνύει το όραμα και ταυτόχρονα την ιδιαίτερη διαχειριστική ικανότητα αυτής της δημοτικής αρχής και προσωπικά του δημάρχου.

 

Που θεωρείτε ότι επικεντρώνεται η κριτική των δημοτών του Δήμου μας απέναντι στη δημοτική αρχή;

Εγώ αντιλαμβάνομαι απόλυτα, ότι η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία 10 σχεδόν χρόνια, η οποία έχει οδηγήσει πολλά ελληνικά νοικοκυριά σε απόγνωση και αδιέξοδο, έχει σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των ψυχικών αντοχών των πολιτών, οι οποίοι έχουμε πλέον θυμό μέσα μας και αυτό ως ένα βαθμό είναι δικαιολογημένο. Εξοργιζόμαστε πιο εύκολα επί δικαίων και αδίκων, έχουμε γίνει πιο απαιτητικοί και για πράγματα για τα οποία σε άλλους καιρούς ίσως θα δίναμε λιγότερη σημασία, τώρα ασκούμε κριτική ευκολότερα, για όλα, μικρά και μεγάλα, ξεσπάμε… και σε ποιους ξεσπάμε; Σ’ αυτούς που βλέπουμε καθημερινά, στους δικούς μας ανθρώπους, στο δήμαρχο και στη δημοτική αρχή. Έχει μάλιστα αναβιώσει και αυτή η γνωστή χαριτωμένη, θα έλεγα, έκφραση που έλεγε παλαιότερα ο λαός μας, ότι «για όλα φταίει ο δήμαρχος». Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν ζούμε στην Ελβετία αλλά στη φτωχοποιημένη Ελλάδα του 2019 και μάλιστα σε μια από τις φτωχότερες περιφέρειες συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και γι’ αυτό σίγουρα δεν φταίει ο δήμαρχος. Γι’ αυτό φταίνε οι πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά. Δεν πρέπει λοιπόν να συγκρίνουμε τον Δήμο Αλεξανδρούπολης με έναν αντίστοιχο της κεντρικής Ευρώπης που ευημερεί. Θα τον συγκρίνουμε με έναν αντίστοιχο ελληνικό Δήμο, όχι μόνον στην περιφέρειά μας, αλλά σε όλη την επικράτεια και θα διαπιστώσουμε πόσο ψηλά βρίσκεται ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σε όλους τους τομείς… μεταξύ των πρώτων. Αυτό έχει καταφέρει ο Λαμπάκης και οι συνεργάτες του και γι’ αυτό οι δημότες του Δήμου μας θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι και τυχεροί, έτσι όπως μας θεωρούν οι δημότες των άλλων Δήμων, χωρίς καμία δόση υπερβολής.

 

gotsidis3

 

Που θεωρείτε ότι επικεντρώνεται η κριτική των αντιπάλων σας απέναντι στη δημοτική αρχή;

Συνήθως η κριτική των αντιπάλων μας είναι στείρα, μηδενιστική και ισοπεδωτική. Ο Λαμπάκης λένε, 8,5 χρόνια δεν έκανε τίποτα!!! Κάθε φορά που το ακούω αυτό, μου προκαλεί την ίδια έκπληξη, που για μερικά δευτερόλεπτα σκέφτομαι αν αξίζει τον κόπο να απαντήσω!!! Αλήθεια, αυτή θα είναι η βάση του πολιτικού διαλόγου στα τοπικά μας πράγματα; Ότι αυτή η δημοτική αρχή 8,5 χρόνια δεν έκανε τίποτα; Αν υπάρχει άνθρωπος που υποστηρίζει κάτι τέτοιο, σίγουρα δεν ζει εδώ… ούτε καν στην Ελλάδα! Γιατί σε όλη τη χώρα ξέρουν ότι ο Λαμπάκης «έβαλε ξανά την Αλεξανδρούπολη στον χάρτη». Άραγε, έτσι θα επέλθει η συναίνεση και συνεργασία που ευαγγελίζεται ο «Κλεισθένης» μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια; Η στάση αυτή αποτελεί πολιτική μικροψυχία και κατάφωρη αδικία γι’ αυτόν τον δήμαρχο κι αυτή τη δημοτική αρχή! Δηλαδή άλλη δημοτική αρχή έκανε τον περιφερειακό δρόμο; το πάρκο Αλτιναλμάζη; το μουσικό γυμνάσιο και το μουσικό λύκειο; τη δημοτική βιβλιοθήκη; ανέστησε το πεθαμένο κολυμβητήριό μας, το ολοκλήρωσε και το έκανε ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης; για την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού σε όλο τον καλλικρατικό μας Δήμο με λαμπτήρες led τι λέτε; την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης; το δημοτικό σφαγείο του οποίου ο διαγωνισμός είναι στον «αέρα»; το δημοτικό ωδείο; τη δημοτική πινακοθήκη; το γυμνάσιο και το λύκειο στο ΚΕΓΕ; το λύκειο Φερών; το βιολογικό και το αποχετευτικό των Φερών; τα αντιπλημμυρικά έργα της οδού Άβαντος;  τον βιοαγρό;  το περιφερειακό ιατρείο Φερών; τα πάρκα στον Αγ. Βασίλειο, Αν Θράκης, Ποιμενίδη, Παναγάθου, Εθν. Ανεξαρτησίας, Εξώπολη κ.α.; τις πλατείες Άβαντα, Απαλού, Νίψας,  Ελευθερίας κ.α.; την ανάπλαση των αποθηκών του ΟΣΕ που είναι σε εξέλιξη; την κατασκευή ΜΕΑ και ΧΥΤΥ που είναι σε εξέλιξη; τις εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις που είναι σε εξέλιξη; την εγκατάσταση υπογειοποιημένων κάδων απορριμμάτων; την αύξηση χωρητικότητας του υδροταμιευτήρα; ασφαλώς τα ενεργειακά, σχετιζόμενα με το γεωθερμικό πεδίο της Τραϊανούπολης και όχι μόνον; Και τόσα τόσα άλλα – για να μην σας κουράσω – τα οποία αποτυπώνονται επιγραμματικά σε ένα 16σέλιδο. Όποιος θέλει πραγματικά να ενημερωθεί μπορεί να το προμηθευτεί από το εκλογικό μας κέντρο, ώστε η κριτική που θα ασκεί εφεξής να είναι πραγματικά εποικοδομητική. Και όλα τα παραπάνω με εντιμότητα και διαφάνεια.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο επικεντρώνεται ο επικριτικός λόγος των αντιπάλων μας συστηματικά και μεθοδικά, είναι ότι «ο δήμαρχος είναι αλαζόνας, αυταρχικός και ισχυρογνώμων». Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει έλλειψη σοβαρού αντιπολιτευτικού λόγου με επιχειρήματα. Εμάς μας ικανοποιεί αυτό, γιατί κανείς από αυτούς που υποστηρίζουν ότι πρέπει να φύγει ο Λαμπάκης, δεν απαντούν ουσιαστικά στο «γιατί». Επίσης οι περισσότεροι από αυτούς που αντιτίθενται σε κάτι, συνήθως δεν διατυπώνουν αντιπρόταση. Κι αυτό βέβαια λέγεται στείρα άρνηση, στείρα αντιπολίτευση και όχι εποικοδομητική. Και όταν ακόμη έχουν αντιπρόταση, αυτή κοστίζει πολύ πολύ ακριβά και βέβαια κανείς δεν μας λέει που θα βρει τους πόρους για να την υλοποιήσει. Δηλαδή «με τα λόγια χτίζω ανώγεια και κατώγεια». Εν πάση περιπτώσει, εγώ σας λέω ότι ο Λαμπάκης δεν είναι καθόλου έτσι όπως τον χαρακτηρίζουν. Εγώ που συνεργάζομαι μαζί του αρκετές ώρες καθημερινά, σας λέω ότι είναι έτοιμος να ακούσει και να αλλάξει την άποψη  και την απόφασή του, αν του μιλήσεις σοβαρά και με επιχειρήματα. Αλλά ας πάρουμε την περίπτωση ότι ο Λαμπάκης είναι όλα αυτά που του καταλογίζουν, που εγώ τονίζω και πάλι ότι δεν είναι. Ο δημότης θα κρίνει με βάση την υποτιθέμενη αλαζονεία του ή με βάση το έργο του; Μα ασφαλώς ο λογικός δημότης θα κρίνει με βάση το έργο αυτής της δημοτικής αρχής που είναι τεράστιο, τόσο όσο δεν παρήχθη συνολικά δεκαετίες πριν, επί προηγούμενων διοικήσεων, όταν το χρήμα έρρεε με τη σέσουλα, αλλά οι διαχειριστές του δυστυχώς κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου.

 

Ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους συνδημότες σας;

Κοιτώντας τους συνδημότες μου στα μάτια, τους λέω ότι σήμερα η πρόσβαση στην πληροφορία είναι πιο απλή από ποτέ, τόσο μέσω των παραδοσιακών μέσων πληροφόρησης, όσο και μέσω του διαδικτύου.  Όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται, μπορεί εύκολα να μάθει κυριολεκτικά τα πάντα για όλους όσους ζητούν την ψήφο του. Για την κοινωνική τους παρουσία, διαδρομή και δράση, για το μορφωτικό τους επίπεδο, για την εμπειρία τους, για τις ικανότητές τους γενικότερα, για την «έξωθεν καλή μαρτυρία» τους βρε αδελφέ!  Ας μην ψηφίσουμε αβασάνιστα. Ας ψηφίσουμε με κριτήριο το συνολικό συμφέρον των πολιτών και του τόπου μας. Ας δώσουμε την ψήφο μας σ’ αυτούς που απέδειξαν ότι μπορούν να υπηρετήσουν αυτές τις αξίες, σ’ αυτούς που πραγματικά την αξίζουν. Γιατί, κατά την πάντα επίκαιρη ρήση του Αβραάμ Λίνκολν – την οποία ασπάζομαι απόλυτα – η ψήφος είναι πιο ισχυρή από σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου, με την ψήφο σου μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου.

Θεωρώ ότι οι συνδημότες μου είναι καλοί και φιλότιμοι άνθρωποι, συνετοί, με κρίση και άποψη, ενημερωμένοι με μάτια και αυτιά ανοιχτά. Γνωρίζουν τι γίνεται στον Δήμο Αλεξανδρούπολης και τι πρόκειται να γίνει, και είμαι σίγουρος ότι θα επιλέξουν με ωριμότητα και ορθολογισμό αυτούς που θα διαχειριστούν τις τύχες του τόπου για τα επόμενα 4 χρόνια. Γιατί αυτός ο τόπος αξίζει το καλύτερο.

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone