Βασίλης Μαυρίδης: H Ορεστιάδα στην «πρώτη γραμμή»

Πρόκειται για ένα νέο, σύγχρονο και δημιουργικό άνθρωπο που προσπαθεί συνεχώς να προασπίζει τα συμφέροντα του τόπου

του και πιστεύει βαθιά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου Ορεστιάδας ασκώντας τα καθήκοντα του με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο Τhea magazine και στον Ηλία Αραβίδη, αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο ρόλο αλλά και στις ευθύνες που έχει ως δήμαρχος Ορεστιάδας.

Ο Δήμος Ορεστιάδας κ. Μαυρίδη, ως ταχεία αναπτυσσόμενος, έχει να επιδείξει πληθώρα καινοτομιών στο πεδίο της κοινωνικής πραγματικότητας. Πείτε μας, τι καινούργιο κομίζει η θητεία σας στην θέση του Δημάρχου;
Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας, είχαμε δεσμευτεί για την υλοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών, ώστε να πετύχουμε κάποιους βασικούς στόχους:
• Τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των δημοτών.
• Τη σωστή διαχείριση των οικονομικών πόρων.
• Την άσκηση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής.
• Την ανάπτυξη και αειφορία. Παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες και την υποστελέχωση των υπηρεσιών μας, καταφέραμε πολλά και σημαντικά πράγματα, που σίγουρα δεν μπορούν όλα να παρουσιαστούν σε μια συνέντευξη. Ενδεικτικά, θα αναφέρω κάποιες από τις πολλές ενέργειες- δράσεις – έργα που μας δίνουν την ικανοποίηση ότι ο Δήμος Ορεστιάδας πλέον έχει θέσει τις σωστές βάσεις για την καλύτερη διαβίωση των δημοτών του και για την προοπτική ποικιλότροπης ανάπτυξής του στα νέα δεδομένα, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
• Την ορθότερη διαχείριση στο θέμα των απορριμμάτων με τη δημιουργία νέου μοντέλου για την υλοποίηση του οποίου εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
• Την αύξηση των ιδίων εσόδων του Δήμου στην τριετία κατά 255%.
• Τις μειώσεις των περιττών λειτουργικών εξόδων.
• Την ενίσχυση των κοινωνικών δομών.
• Την ουσιαστική ενίσχυση των αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων.
• Την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
• Τη βελτίωση των σχολικών υποδομών, αποκέντρωση αυτών και δημιουργία νέων εκπαιδευτικών δομών.
• Την αειφόρο ανάπτυξη με συγκεκριμένη στόχευση.
• Την εξωστρέφεια με πολλαπλά οφέλη.
Αναφέρω ελάχιστες από τις ενέργειές μας.
Οι συνδημότες μας πλέον κατανοούν ότι ο Δήμος Ορεστιάδας διοικείται με διαφάνεια, ειλικρίνεια και σεβασμό στο κάθε ευρώ του δημότη, αλλάζει προς το καλύτερο, εκσυγχρονίζεται και μετατρέπεται σε ένα Δήμο πρωτοποριακό, σύγχρονο με ιδανικές συνθήκες για να ζει και να δημιουργεί κάποιος σε αυτόν.


Ποια η θέση που κατέχει ο δήμος σας στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και τι σχεδιάζεται από το επιτελείο σας για το μεσοπρόθεσμο μέλλον;
Αυτή τη χρονική στιγμή, ο Δήμος Ορεστιάδας βρίσκεται στις 3 πρώτες θέσεις στην περιφέρεια ΑΜΘ με εντάξεις έργων άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Να διευκρινίσω ότι η ένταξη νέων έργων σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία είναι μία συνεχής και δυναμική διαδικασία. Το τελικό «ταμείο» θα γίνει με τη λήξη της συγκεκριμένης προγραμματικής περιόδου στα τέλη του 2022.
Ως Δήμος Ορεστιάδας και γνωρίζοντας τους θεματικούς στόχους που έχει θέσει η περιφέρεια Α.Μ.Θ για την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και παρακολουθώντας τις προσκλήσεις που υπάρχουν από άλλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, έχουμε έτοιμες προτάσεις για υποβολή και αξιολόγηση, με τελικό στόχο την ένταξη και υλοποίησή τους.


Πώς απαντάτε στην τοποθέτηση ορισμένων επιχειρήσεων για μποϋκοτάζ στα τουρκικής προέλευσης προϊόντα και τις εκδρομές αναψυχής στη γείτονα χώρα με αφορμή τη σύλληψη των δύο αξιωματικών;
Το γεγονός της σύλληψης αλλά κυρίως αυτό της παράνομης κράτησης χωρίς την απόδοση κατηγορίας και χωρίς τον ορισμό δίκης, δημιούργησε αυθόρμητα ένα κύμα αντίδρασης των συνδημοτών μου, το οποίο οδήγησε σε μια σιωπηλή απόφαση μη μετάβασης στη γειτονική χώρα. Ακολούθησαν πολλές επιχειρήσεις (κυρίως του τουριστικού κλάδου) τηρώντας παρόμοια στάση, με την απόφαση που έλαβαν να διακόψουν τις εμπορικές συναλλαγές μέχρι να επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί στην πατρίδα μας. Όταν λοιπόν, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών παίρνει μία απόφαση, ο Δήμαρχος έχει υποχρέωση να τη στηρίξει.


Από την εμπειρία σας ως Δήμαρχος, ποιά πιστεύετε πως είναι η δυναμική του δήμου σας για μια αειφόρο ανάπτυξη με βάση τους στόχους που τίθενται κάθε φορά;
Η ωμή πραγματικότητα δείχνει ότι, όταν αναλάβαμε, ο Δήμος Ορεστιάδας βρισκόταν σε νηπιακό στάδιο σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης. Ξεκινήσαμε μία τεράστια προσπάθεια, ώστε να θέσουμε τις βάσεις για πραγματική αειφόρο ανάπτυξη. Επιγραμματικά, αυτά που πετύχαμε αλλά και αυτά, των οποίων έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση συνοψίζονται στα εξής:
1. Σχέδιο δράσης για την αειφόρο ενέργεια και το κλίμα (ΣΔΑΕΚ).
2. Σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας ( ΣΒΑΚ).
3. Οδοφωτισμός με LED.
4. Ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοτικών κτιρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων και σχολικών δομών (αντλίες θερμότητας, γεωθερμική ενέργεια, κτιριακές παρεμβάσεις κ.α.)
5. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων μέσω εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.
6. Ηλεκτροκίνηση δημοτικών οχημάτων.
7. Δημιουργία δημοτικού υδροηλεκτρικού σταθμού.
8. Ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου.


Πώς κρίνετε τη στάση της αντιπολιτευόμενης παράταξης στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα της Ορεστιάδας; Προσφέρονται εποικοδομητικές προτάσεις;
Ο ρόλος των παρατάξεων της μειοψηφίας είναι να ασκούν κριτική στις προτάσεις της δημοτικής αρχής, να ελέγχουν την πιστή εφαρμογή των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, να αναδεικνύουν τα προβλήματα των συνδημοτών μας και του τόπου και κυρίως να καταθέτουν προτάσεις χρήσιμες και ρεαλιστικές. Υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας που επιτελούν με συνέπεια και σοβαρότητα το ρόλο τους, υπάρχουν όμως και κάποιες ελάχιστες φωνές που λαϊκίζουν, παραπληροφορούν, και δυστυχώς δεν έχουν καταθέσει ούτε μία ρεαλιστική πρόταση. Οι πολίτες ωστόσο, πλέον, έχουν καταλάβει το ρόλο του καθενός και δεν πείθονται από άναρθρες κραυγές και καταστροφολογικές απόψεις. Ο δημότης επιθυμεί ειλικρίνεια και παραγωγή έργου, σύμφωνα με τις δυνατότητες κάθε δήμου, σε κάθε χρονική στιγμή.


Έχετε αναμφισβήτητη εμπειρία στην υποστήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Ποιες είναι οι τομές που καταφέρατε ως πρώτος πολίτης της Ορεστιάδας για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων αυτών;
Πρωταρχικό και κύριο μέλημά μας, αποτελεί η υποστήριξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πλήττονται περισσότερο από όλες τις κοινωνικές ομάδες λόγω και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας έχουμε προβεί σε:

• Αξιοποίηση όλων των προγραμμάτων, εθνικών και ευρωπαϊκών για την καταπολέμηση της φτώχειας.
• Δημιουργία κέντρου κοινότητας με παράρτημα για τους ΡΟΜΑ.
• Εύρυθμη λειτουργία και ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου.
• Δημιουργία γραφείου εθελοντισμού με σύσταση ειδικής ομάδας για τους ευπαθείς συνδημότες μας.
• Στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών μας.
• Αναδιοργάνωση της λειτουργίας του προγράμματος σίτισης ηλικιωμένων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
• Δημιουργία με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση νέας «ΔΟΜΗΣ ΣΙΤΙΣΗΣ» (εντάχθηκαν 3 νέες δομές στην περιφέρεια ΑΜΘ).
• Δημιουργία σύμπραξης με το Δήμο Διδυμοτείχου για την υλοποίηση του ΤΕΒΑ.
• Μειωμένη κοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών σύμφωνα με τα εισοδηματικά κριτήρια.
• Αύξηση στην επιχορήγηση του Δήμου προς το Ν.Π.Δ.Δ που ασκεί κατά κύριο λόγο την κοινωνική πολιτική στα 4 αυτά χρόνια κατά 800.000 ευρώ περίπου.


Η θητεία σας πλησιάζει στο τέλος της και η εκλογική περίοδος είναι πολύ κοντά αν δεν έχει ήδη αρχίσει. Τελειώνοντας, δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω αν θα ζητήσετε ξανά το χρίσμα από τους συνδημότες σας.
Έχω δηλώσει επίσημα, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, ότι θα διεκδικήσουμε με τους συνεργάτες μου αλλά και με νέα πρόσωπα, που θα στελεχώσουν τη δημοτική μας παράταξη, την ψήφο των συνδημοτών μας στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές και με οποιοδήποτε εκλογικό σύστημα. Έχουμε την ίδια διάθεση και όρεξη αλλά και την εμπειρία πλέον, με σωστό σχεδιασμό και πάντοτε με ειλικρίνεια, να συνεχίσουμε την προσπάθεια πάνω στις σωστές βάσεις που έχουμε θέσει, ώστε να καθιερώσουμε την Ορεστιάδα στην «πρώτη γραμμή».

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone